Esküvő
Fotós

Avagy, részletesebben olvashat a témában járatlan, egy kicsit más oldalról!

Az esküvőfotós

Miért van szükség esküvői fotósra? Van telefonja mindenkinek, akkor miért olyan fontos, hogy egy kívülálló személy még ott legyen egy pár élete egyik legszebb napján? A kérdésre a válasz nagyon egyszerű! Mert ő mást használ és másként „lát”. 
A telefonokban lévő lapka (képérzékelő) rettentő aprócska ezért teljesen mindegy milyen magas a készülék pixel száma nem tud versenyre kelni egy mostani modern sokkal kisebb pixel számú profi fényképezőgéppel. Ezekben a fényképezőgépekben a lapka sokkal nagyobb, mint a telefonoké. 
Látásmód: egy képzett szakavatott fotós részleteiben látja a világot tud úgy tekinteni rá mind egy kívülálló, ezért más perspektívát és más egyéb megközelítést tud az eszközén rögzíteni, mind egy kevésbé jártas. 

Igen, tudom sokba kerülünk mi fotósok, de ez miért van? Egy kattintás ott van a fényképezőgépben nem kerül semmibe. Ez a valóságban nem így van. Minden vállalkozásnak hasznot kell termelni, úgy ahogy a dolgozó is fizetést kap a munkaadójától, a fotósnak is jár a bérezés. Csak annyi a különbség, hogy amíg egy dolgozó elhelyezkedik egy munkahelyen, egy hónap után haszna van belőle mert fizetést kap, addig a fotósnak előbb befektetni kell. Az iskola a legkevesebb. A húzós az a felszerelés. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk dolgozni és a lehető legjobb minőségű felvételek születhessenek bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni, sőt vannak, akik komoly hiteleket vesznek fel, hogy a megfelelő eszközt megvásárolhassák. Ráadásul aki komolyan szeretné végezni az szinte mindenből kettőt vesz. Egy gép nem gép, egy vaku nem vaku és egy darab objektívvel nem lehet mit kezdeni.

Alap felszerelése az esküvőifotósnak: kettő gépváz (ez a minimum, a tartalék miatt), 2-3 vaku (különböző és a tartalék miatt), és sok-sok objektív. A ceremónia és a lagzi az esetek jelentős részében gyenge vagy kifejezetten rossz megvilágítási körülmények között zajlik, ezért az objektíveknek fényérzékenynek kell lennie, mert vakut nem mindenhol használhatunk. Nem csak tilalom miatt, hanem mert magát a légkört gyakran, szó szerint megöli a képeken (hangulat képek). Minél fényérzékenyebb egy objektív annál többe kerül! Summa-summarum, ha nem is egyszerre veszi meg a felszerelést akkor is anyagilag számottevő, több millióra rúghat. Exponáláskor elindul egy un. amortizáció, ami a gép értékét csökkenti és közelebb hozza az avulást vagy a szervízt. Ezek tükrében talán érthető már, hogy minden kattintás pénzbe kerül.
Hány esküvőt kell fotóznunk, hogy realizálodjón a befektetés?
Sokat! De ez legyen a fotós problémája.

Ami a házasulandókat érdekelheti legjobban az a fotós önmaga. Rettentő sok jó és rossz fotós van a piacon. De ez a valóságban ilyen formában egyáltalán nem igaz! Sokkal kevesebb a „rossz” fotós mind a jó. Ők valószínűleg még tapasztalatlanok és ezért nem tudják színhelyesen megoldani a fotózást, vagy mindenféle effekt színekben „pompázó” képet alkotnak mert még nem tudják a gépet rendesen kezelni és „photoshopoznak”. Ha ilyen sok a jó fotós akkor miért van gyakran panasz, hogy nem tetszenek a képek a pároknak? Nagyon egyszerű! Minden fotósnak van egy stílusa, ami kiterjed a beállításokra és a képek hangulatára, színeire. Még akkor is egyediek ezek, ha valakire felnéz egy híres fotósra és az ő stílusát próbálja hozni. Szóval amire figyelni kell az a stílus! Mindenkinek más, arra kell figyelemmel lenni, hogy az adott fotós általános munkái (nem a kiragadott reklámozott legjobb képek) tetszenek-e! Ha tetszik az a stílus akkor rendben van. Ha nem tetszik akkor muszáj lesz olyat keresni, ami a pár számára megfelelő. Ez a párnak és a fotósnak is fontos. Nem jó, ha egy fotósra más stílust erőszakolunk és az sem helyes, ha a párt próbáljuk átformálni. Találja meg a zsák a foltját, akkor nem lesz csalódás belőle. 
Pont ezért én, ha egy mód van rá személyesen adok árajánlatot felbatyuzva az eddigi munkáimmal. Nem csak a kiragadottokkal, hanem teljes képet mutatok a munkáimról.  

Ha már meg van a szerencsés választott esküvőifotósunk akkor a másik sarkalatos pont talán a retusálás. Fontosnak tartom, ha nem is részleteiben, de lényegében tisztázni. Valaki fontosnak tartja az optimális vagy még annál is több változtatásokat valaki pedig nem.
Itt kitérnék egy kicsit a sminkesre. Tudom, hogy ezzel is lehet egy kis pénzt spórolni, de higgyétek el nagyon sokszor annyival többletmunkát okoznak a fotósnak. Nem kézenfekvő mert nem látjátok, mennyi utómunka van eseteként. És ha már nem is a fotósra vagytok tekintettel, de a képek átadásának az idejét elég rendesen eltudja nyújtani a többletmunka. Tudom milyen jó a családban, sok ügyes kezű rokon van, de a tapasztalt kéz és anyagismeret elengedhetetlen a jó sminkhez. 

A szerződés fontosságáról nem tudok tanácsot adni. Vadidegen esetében talán a legjobb megoldás. De leinformált mások által is ismert megbízható (ilyen is van!) fotós esetében, fölösleges procedúra. (Tőlem rettentő ritkán kérnek.)

A nagy napon két ember késhet a vőlegény és a menyasszony. Aznap késni nincs másnak joga, legfőképp annak, aki megörökíti az egybekelést. A megjelenés módja sem lehet akármilyen. Mikor egy napra kerül az esküvő és a ceremónia a beállított képekkel akkor igenis alkalomhoz illően kell megjelennie a fotósnak. Ettől csak abban az esetben térhetünk el, ha nem az esküvő napjára esik a beállított képek fotózása. Sajnos ez utóbbira ritkán van lehetőség, pedig alig van többlet költsége, csak a ruha bérlés és a fodrász meg a sminkes. Pedig jónak tartom, a pár nagyon kényelmesen nyugiban készülődik, és kapkodás nélkül nyugodtan fotózhatunk. Csak és kizárólag ebben az esetben lehet a fotós könnyebb ruházatban, ami mondjuk nyáron előny, mert tud kúszni, mászni.
A lagziban nem szabad a fotós emberünket eldugni. Célszerű asztalát vagy az asztaloknál a helyét úgy kijelölni, hogy mindenre rálásson. Nem várható el, hogy egész este talpon legyen, de a szeme állandóan az eseményeket fogja fürkészni, akkor is mikor az asztalnál ül. Nem baj, ha van egy kis plusz hely az asztalnál, mert biztos vagyok benne, hogy pár alkatrészt sebtiben oda fog helyezni! Egyébként gyakran fog a vőféllyel vagy azzal az emberrel értekezni, aki az esküvő szószólója, hisz ő tudja a fogatókönyvet.

Végül pedig egy apróság, ami minden fotósnak jól esne! Talán az utóbbi években már változóban van. Az elismerés. Nem kötelező, nem muszáj, senki sem kéri, de ha már szellemiterméket hoz létre a fotós, és a megrendelő nagyon szívesen osztja meg ismerőseivel (pláne, ha elégedett és büszke a képekre) a különböző közösségi médiában, akkor a fotós nevét célszerű odaírni, vagy megemlíteni. Ezzel kifejezésre kerül a megbecsülés, és nívót ad a képeknek. No és persze a biztonság miatt sem árt. Ha tudva levő, hogy hivatásos készítette a képeket kisebb eséllyel lopják, használják fel, hozzájárulás nélkül ki tudja mire. Mert ha kiderül a lopás, egy hivatásos fotós rutin szerűén fog eljárni érvényesíteni az önmaga alkotói és a pár személyiség jogait. 

Úgy érzem a „jéghegy” csúcsának a legtetejét mutattam csak be.
De ha eddig eljutottál, az olvasmányom végére, köszönet érte! 😊 

Kapcsolat

FECOmp
vállalkozás

© Copyright 2023
FECOmp Kft. 

- All Rights Reserved.
Az oldalon kizárólag saját fotók és grafikák láthatók!
+36-70/368-2112